Mobile menu button
Design District Zagreb logo
 

Festival 2017

 
 

Dizajn distrikt Zagreb inicijativa je koja se temelji na ideji komunikacijskog ujedinjenja i praktičnog umrežavanja svih sudionika kreativne i kulturne scene aktualne u Martićevoj ulici i njezinoj neposrednoj okolici.

Riječ je o četvrti omeđenoj ulicama Draškovićevom, Šubićevom, Vlaškom i Zvonimirovom), kao i poduzetničkih te poslovnih projekata smještenih u tom dijelu grada. Ideja je postupno izgraditi inkluzivnu i kvalitetnu platformu za urbani razvoj potpomognut metodama i alatima dizajna, arhitekture i umjetnosti te proizvodnje kulture uopće.

Korak po korak, fokus projekta je na trajnom oživljavanju napuštene i neiskorištene kvartovske infrastrukture: praznih lokala i uličnih izloga, napuštenih zgrada i zanemarenih dvorišta, ali i parkova te zelenih površina, čiji smisao kao mjesta za uživanje u igri i dokolici danas nije sasvim ostvaren. Nastojeći barem privremeno, tijekom festivala, ispuniti javni prostor odgovarajućim sadržajem dostupnim i namijenjenim svima, od lokalnog stanovništva do posjetitelja Zagreba, organizatori festivala ujedno teže ukazati na nove načine osmišljavanja takvog prostora.

Projekt Dizajn distrikt Zagreb prvenstveno se ostvaruje kao godišnji festival čije se prvo izdanje održalo od 16. do 19. lipnja 2016., a ovogodišnje će se dogoditi od 13. do 18. lipnja. Na prvom festivalu čak 220 sudionika (dizajnera, arhitekata, umjetnika, aktivista, kustosa, komunikacijskih stručnjaka, glazbenika, pisaca, poduzetnika i dr.) predstavilo je i/ili realiziralo 95 projekata i programa. Ususret festivalu i tijekom četiri dana njegovog trajanja aktivirano je 78 mikrolokacija te okupljena 49 pokrovitelja, sponzora i programska partnera te 86 tzv. lokalnih partnera. U programu festivala uživalo je oko 30.000 građanki i građana te posjetitelja Zagreba.

Bogat program uključivao je izložbe u eksterijeru i interijeru, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, vrijedne i poticajne natječaje, radionice, rasprave i okrugle stolove, sajam knjiga i literarne večeri, glazbene i zabavne sadržaje te još mnogo toga otvorenog za svu zainteresiranu publiku. Program nadolazećeg DDZ-a 2017 bit će usmjeren na širenje ovih okvira ― naravno, uz nova iznenađenja ostvarena dobrim i inovativnim praksama. Na ovim stranicama možete se iz tjedna u tjedan informirati o rastu Dizajn distrikta Zagreb 2017, ali i svakodnevnici kvarta, brojnim zanimljivostima i ostalim događanjima koja se kontinuirano odvijaju u brojnim kreativnim punktovima u četvrti.

Vidimo se u distriktu!